top of page

Oscar de la Renta kiállítás

Ezen a hétvégén eljutottam arra a csodálatos helyre, mely minden mást kivert a fejemből két hete, mikor véletlenül hallottam a kósza híreket róla. Pesze nem mindenki fogja ezt annyira borzalmasan érdekesnek találni, de a képek mindenképp kártótolni fognak. Vagyis amiről itt szó lesz, az a divatvilág egyik meghatározó személyisége, Oscar de la Renta. Világhíres divattervező, akinek ruhái ma már több millió dollárt megérnek csupán egy bérlésre. És minden idők legjobban öltözött női epekedtek a munkáiért. Na most már mindjárt érdekel a téma, ugye. Ez egy kicsit már blog lesz mint a többi. Kicsit az ismeretterjesztő oldalt megpróbálom ízlésesen kombinálni a gyönyörűséges képekkel, melyek nem mind az enyémek lesznek, mivel a kiállítés csupán a designer egy csöpke oldalát tudta feltáni. Ruhái nagy része magántulajdonban vannak, vagy pedig értékük miatt nem sikerült bemutatni őket.

Oscar de la Renta a Dominikai Köztársaságban született, egyetlen, legkisebb fiúként egy hétgyerekes családban, 1932-ben. 18 éves korában Spanyolországba költözött, eredetileg festészetet tanulni, de itt kezdte a ruhatervezési karrierjét is. Ruháin ezért természetesen felfedezhető a nagy mértékű spanyol behatás. A bikaviadalok inspirálták őt a leginkább, a piros és a fodrok sokszor előfordulnak ezeken a ruhákon, akárcsak a sajátos fejfedők nőknek, melyek mai nézőpontból természetellenesnek tűnhetnek. Ezért sokan ma is őt tartják a fodrok mesterének. Ezek a ruhák láttán rögtön értelmet is nyert számomra.

Oroszországban is járt karrierje folytán, ahol nagyban megváltoztatta nézőpontját az orosz divat, öltözködés. Több orosz ruhát, esküvői ruhát, mellényt is tervezett, melyen megjelennek a prémek, vastagabb anyagok, szőrmék, tekintettel az időjárásra. Hatást gyakorolt rá ilyen módon a közel keleti divat is.

1961-ben Párizsba költözött divatasszisztensként dolgozni. 1963-ban azt a tanácsot kapja a Vogue akkori szerkesztőjétől, hogy költözzön Amerikába, mert Párizsban örökre Dior árnyékában marad, karrierje nem léphet előre, mivel az szakmabeliek igen konzervatívak, nem nyitottak olyannnyira az újra. Így kerül ő New Yorkba, ahol a Jane Derby akkori cégénél kezd dolgozni, majd a nő halála után átveszi a vezetést, saját divatmárkáját megalapítva, mely azóta is nagy népszerűségnek örvend, az Oscar de la Renta brand.

Élete folymán rengeteg hírességnek, ismrősnek, divatikonnak, vagy családtagjának készített ruhakölteményeket. Amerika 3 first lady-e is viselte ruháit, leghíresebb közülük Laura Bush, aki állítása szerint titkos mentális kapcsolatban volt De la Rentaval, mivel a designer mindig eltalálta a nő vágyait, kívánságait, hogy éppen milyen ruhára vágyik. Így történhetett talán, hogy Bush elnök felesége közel ötven alkotását viselte eltérő vacsorákra, partikra, vagy hivatalos megjelenésekre. (egy kis mellék infromáció, George Bush elnökről van elnevezve houston reptére, ahova érkezett az én gépem is augusztusban. Óriási repülőtér 5 terminállal, interkontinentélis járatokat is fogadva) Ugyanitt megemlíteném Taylor Swiftet talán, aki a vörösszőnyegen jelent meg De la Renta egyik máig leghíresebb ruhájában, amit eredetileg feleségének tervezett. Felesége volt mindig az inspiráció számára. Mielőtt nekifogott egy ruhának végiggondolta, hogy a felesége viselne-e egy ilyen ruhát. Ha nemleges volt a válasz, akkor azonnal félbe is hanyta a munkát, és használhatatlannak nyilvánította a darabot.

Első felesége Françoise de Langlade (1921–1983), a francia Vogue magazin szerkesztője, akivel együtt dolgozott, így találkoztak. Házasságuk 1983-ban ért véget, mikor a nő rákban elhunyt. Ez után De la Renta örökbe fogadott egy kisfiút a Dominikai Köztársaságból, mivel francia feleségével nem született gyermekük. 1990-ben második házasságára került sor Annette Engelhard-dal. Mindkét házasságból lett mostoha gyereke.

Kent, Conneticutban élte le életét, és itt is halt meg ugyancsak rákban. Miután 2006-ban diagnosztizálták, és kezelések után megállapították, hogy betegsége teljesen meggyógyult, 2014-ben ez kiújult, és életébe került. Amerika és a Dominikai Köztársaság állampolgára volt.

Ihlete a tervezésben a természet és a nő volt. Kedvenc helye a kertek, ahol a virágok szépsége csodálatba ejtette a művészt. A virág díszítő jellegű szerepet tölt be nála. Legtöbb tervezésénél a ruha alján, vagy akár a nyaki résznél is megjelenik, kiemelve azt. Számára fontos volt a nő is ugyanakkor, ki azt a ruhát majd viselni fogja. Állítása szerint ő azt akarta elérni műveivel, hogy a viselő hölgy úgy érezze, álmai ruháit viselheti. Ez, a képéóekre tekintve, szerintem össze is jött neki. Mindig személyesen megismerte rendelőit, hogy tudja azok ízlésvilágát, elvárásait feltértképezni mielőtt nekifogott a ruhának. A másik alapelve, hogy a ruha praktikus, alkalomhoz illő, nem túl nehéz, vagy túlságosan hosszú, hogy viselőjének soha ne legyen gondja azt felvenni, hordani. Kifejezett figyelmet fordított az anyagokra is. Mivel megengedhette magának, a világ legdrágább, legjobban kimunkált anyagaival, selymeivel dolgozott, melyek megadják a ruhák egyediségét, értékét. Soha nem használt olyan anyagot, mely túl nehéz lett volna. Rajzai mindössze vázlatszerűek, leegyszerűsítettek voltak. Az igazi ruhatervek mindössze a fejében léteztek. Legfontosabb részlet számára az anyagválasztás volt. Számára minden ezzel kezdődött, és sokszor kidobott majdnem kész alkotásokat mindössze mert rájött, hogy nem a megfelelő anyanmintával dolgozott.

Fontosak voltak a szemében a vissza nem térő események, melyek mindenkivel csak egy életben egyszer történnek meg. Ilyen például az esküvő is. Minden évben tervezett esküvői ruhákat. Minden kollekciójában felfedezhetőek ezek az alapdarabok, melyek hosszú, a szélén aprólékosan kidolgozott virágmintákkal vannak ékesítve, és a viselőjük valóban csodálatosan szépnek érzhette magát a nagy napon. Legutolsó alkotása is egy ilyen ruha volt halála évében. Minden ilyen ruha alapja a már-már észrevétlen, de ott lévő virág, ami a nő és a növények szépségét fonja össze.

Nagy mintaképe Marie Antoinette volt, aki fiatalon lett királyné, és ez öltözködésében is tükröződött. A lenge tavaszi színek, a bájosság, kecsesség, játékosság e ruhák jellemzői. A francia királyné volt Oscar múzsája.

Ez az információ nagy része a bemutatón hangzott el, de persze a dátumok és nevek helyesírásában a wikit hívtam segítségül. Kaptam egy kis walky-talky szerűséget, amit ha hozzáérintettem egy chiphez a falban elmondta a tudnivalókat a kiállított ruhával kapcsolatban, vagy pedig a művész életének azon szakaszával.

Ez volt a legelkápráztatóbb kiállítás, amin valaha részt vettem, és a ruhák szépsége teljesen elvarázsolt. Ezért úgy éreztem, ezt meg kell osztanom veletek is otthon, és majd jó lesz visszanézi a képéket és a beszámolót is hónapok múltán. Jó szórakozást a bemutatóhoz!!!


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page